Bevezető!

2017/04/28. - írta: kalathor

Sziasztok!

 

Nem tudom mi is lesz ebből a blogból. Tudom, hogy nincs idő arra, hogy blogot vezessünk. Azt is tudom, hogy mindig van olyan fontosabb megoldandó probléma, ami felülírja azt, hogy blogoljon bármelyikőnk, ugyanakkor azt is látom, hogy szükség van arra, hogy minél több embert elérjen a munkánk üzenete, minél többen megismerkedjenek azzal a céllal, amiért dolgozunk, azokkal az eredményekkel amiket elértünk. 

Tisztában vagyunk vele, hogy sokakat érdekel az amit csinálunk, ugyanakkor azt is látjuk, hogy a legtöbbek ugyanazzal a problémával küzdenek amivel mi a blog írásával kapcsolatban, nincs idő. Nincs idő fejbentartani, mindig odafigyelni arra, hogy mit hogyan csinálunk. Nincs idő arra, hogy minden döntésünk mögött még egy szempontot vizsgáljunk, nincs idő arra, hogy annyi új dolgot megtanuljunk a munkánk, a családunk mellett, amivel felvértezve felelős döntéseket hozhatunk mind a saját, mind pedig a jövő generáció érdekében.

Megvallom nem is célom, hogy megtanítsam az embereket arra, hogy hogy is kellene élnünk, mire kellene figyelnünk. Erre mindenkinek megvan a saját receptje. Kinek jobb, kinek rosszabb - ezt majd az idő dönti el. Azt hiszem ezt sokan megpróbálták már az elmúlt huszonévben hazánkban is. Nem érzem úgy, hogy sikerrel jártak. Kicsit szélmalomharcnak érzem ugyanazt ezerszer elmondani, bemutatni és talán felesleges is. Van egy ismerősöm aki azt mondta, hogy pár éve került ebbe a körbe, de érzi, hogy a kör bezárul. Nem kell túl sok idő ahhoz, hogy a szereplőket megismerjük. És ez nem jó dolog. A résztvevők számának bővülniük kellene folyamatosan ahhoz, hogy eredményeket tudjunk elérni. A szereplők száma pedig nem változik. Persze hol nő a létszám, hol csökken, de alapjában véve nagyjából ugyanannyi aki ezzel a témával aktívan, napi szinten foglalkozik. Pedig szép szakma ez, mindenki szerint nagyon fontos, csak tenni ne kellene érte.

Ugyanakkor nem érzem gondnak ezt. Az idő megoldja, hogy ne lehessen elmenni csak úgy a környezetünk és a természet mellett. Lassan egyre inkább magunkon érezzük a gondokat. Idézhetnék közhelyeket (pl. megbolondult az időjárás), de ez is kicsit felesleges. Lehet páran magukra ismernének, eszükbe jutna, hogy jééé, ezt én is mondtam már. És tényleg nem őrült meg? Talán el is gondolkodna pár napig a dolgon, aztán minden visszaesne a mindennapi rutinba és minden maradna a régiben.

Engem zavart, idegesített, bántott. Nem tudtam elmenni ezek a problémák mellett, így lépni kellett. És léptem is. 3 évvel ezelőtt.

Megvallom sajnálom, hogy kicsit  sötétre sikeredett az első poszt a Giligán Természetvédelmi és Hagyományőrző Egyesület blogján, de azt hiszem, hogy akik ezzel a témával nap, mint foglalkoznak, azok előbb-utóbb belefáradnak abba, hogy ugyanazokat dolgokat ismételjék (még, ha sok esetben úgy is érezzük, hogy közvetlenül elértünk valamit). Azt hiszem, hogy nem nekünk kell elérni célokat, hanem az embereket kellene ráébreszteni arra, hogy maguktól akarják elérni azokat, valójában nélkülünk. Az lenne az ideális, ha nem lenne szükség ránk.

Nekünk max. egy irányt kellene mutatnunk. Ja, hogy téged a GMO érdekel? Akkor keresgess itt! Vagy Te aggódsz az erdőkért? Akkor nézd meg ezt! Induljatok el valamerre, aztán majd alakul, ahogy egyre többet tudtok, amikor már tényleg felismeritek a problémát.

Amikor elkezdtem a természetvédelmi mérnöki főiskolát a tanszékvezetőnk legfontosabb tanítása azt hiszem az volt, hogy nem akart minden információt belénk sulykolni (nem is lehet, olyan széles körön mozog a szakma), de azt azért megjegyeztem, hogy rendszerben lásd a dolgokat. Azt hiszem ez lenne a legfontosabb. Sajnos a világ működése a legtöbb szakmánál már ezt nem engedi meg. Hiszen régen voltak informatikusok. Mára vannak programozók, hardveresek, webfejlesztők, designerek, és még ki tudja meddig sorolhatnám. Nem találunk olyat aki mindenhez ért és persze nem is kell érteniük mindenhez. A természetvédelemben viszont alapkövetelvény a széles látókör az, hogy mindennek felfogd a jelentőségét, a következményét. Ez pedig sokszor nem egyszerű.

Mindenesetre ezelőtt 3 évvel megalapítottuk az egyesületünket.

 

Szász Béla

elnök

 

giligan_logo.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://giligan.blog.hu/api/trackback/id/tr2612409499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása