Tanyaprogram

2017/04/28. - írta: kalathor

Sziasztok!

 

A tavalyi évben szintén adtunk be két tanyafejlesztési pályázatot. A saját tanyámat (miután az egyesület a földtörvény miatt nem vásárolhat tanyát) felajánlottam az egyesület számára használatra és megálmodtunk egy tanyaközpontot. A tanya Kuncsorba mellett található (közigazgatásilag Törökszentmiklóshoz tartozik). Sajnos az utolsó még álló tanya a környéken. Pontosabban ez nem teljesen igaz. Vannak még tanyák, de mindegyik az összeomlás valamilyen fokán van és lassan eljön megint az ideje, hogy elmondhassam, hogy  ismét "rég elhagyott tanyák sírhantjain" járunk. A legtöbb tanya jelenleg is már csak, mint bokortanya ismerhető fel. A tavalyelőtti tanyafejlesztési program keretében végigjártuk ezeket a tanyahelyeket kutakat keresve, felmérve. Benőve akáccal, mirabolán szilvával vajmi kevés engedélyt adva a képzeletnek arról, hogy hogy is nézhettek ki itt régen az épületek. Ahol még állt az épület még szomorúbb volt a helyzet. A csendben átverekedve magunkat a növényzeten, benézve a kidőlt oldalfalon megelevenedett a régi élet a képzetünkben. Szinte láttam, ahogy asszony sürög a régi konyhában, ahogy gyerekek játszanak, szaladgálnak, ahogy az ólakban állatok vannak, szinte hallottam a kasza suhogását, ahogy a gazda vágja a füvet. Élet van a házakban...egy rég elfeledett élet, rég elfeledett emberekkel.

Mára ez az ami eltűnt a területről. Miután villany nem volt a területen a tanyákat felhagyták. A földeket eladták (persze arra volt vevő). Láttunk olyan tanyát, ami már a helyrajzi szám alapján is szántó, de a félig kidőlt kút mutatja...itt valamikor még tanya állt. A meglévő tanyák pedig omlanak össze.

img_0059.JPG

20150511_145713.jpg

img_0114.JPG

Szóval itt van az egyesületünk tanyája, sajnos a hozzá nem értés és az elhanyagolás miatt hamarosan ez is az enyészeté vált volna, pedig nem is olyan régen (10-20 éve) még központi fűtés volt bent, fürdőszoba, laktak benne. Aztán tönkrement amiatt, mert nem foglalkoztak vele.

Érdekes, hogy a legtöbb emberrel szemben soha nem azt látom ami van, hanem azt ami lehetne, amivé válhatna. Ez sokszor nem egyszerű, de azt hiszem vannak előnyei. Például az is, hogy ez a tanya megmenekül.

Próbálom keresni a képeket, sajnos nagyon sok kép gyűlt össze az évek folyamán, így csak egy párat teszek fel ami, valamennyire érzékelteti a helyzetet.

20150511_152358.jpg

 20160630_133755.jpg

Az új programunk kapcsán megújul az épület. Folyamatosan fogunk írni cikkeket arról, hogy hogy is haladunk (bár valójában lassan kész van), de megmutatjuk mit is lehet csinálni egy rég elhagyott tanyából és, hogy tud újjáéledni egy egyesületi központként.

 

Szász Béla

 

hoi_giligan_logo.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://giligan.blog.hu/api/trackback/id/tr2712460063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása