Tegyük rendbe a csőszházat közösen

2018/09/03. - írta: kalathor

- Újabb önkéntesnap a Giligán Egyesületnél -

 

Ahogy már az előző cikkekben is írtuk, nagy változások mennek végbe a Minta – kertben lévő csőszházon (esetleg ha lemaradt a fejlesztésekről ide kattintva tájékozódhat). 2018 nyarán elkezdődött a Csőszház felújítása, hiszen az egyesület önkéntesei és a lakosság egy része közösségi összefogással hozzájárult a Csőszház rendbetételéhez (bozótirtás, területrendezés, takarítás, tapasztás stb.), így volt ez 2018. augusztus 11-én is mikor ismét önkéntes napon vettek részt az érdeklődők. Reggel 9 órától lehetett a kezekbe fogni a szerszámokat és rendbe tenni a csőszház területét. Főként területrendezési munkálatokat végeztünk, de egy-két önkéntes már a belső falak meszelésének előkészítését végezte. Az egyesület felajánlást kapott, hogy az épület belsejében összeborult kemencének helyreállításához szakértő kezek fognak segíteni, így terveink szerint októberben már kemencés ételekkel várjuk a csőszház megnyitóján a vendégeket.

Reméljük minden rendben lezajlik és sikerül ezt is megvalósítanunk.

Néhány kép az augusztusi önkéntes napról:

img_4172.JPG

img_4182.JPG

img_4171.JPG

 

komment

Újabb önkéntes nap a Minta-kertben

2018/08/03. - írta: kalathor

Hamarosan befejeződnek a felújítási munkálatok a csőszházon, Túrkevén a Minta-kertben. 2018. augusztus 11-én, szombaton szeretettel várjuk mindazokat, akik szeretnének részt venni 9 és 12 óra közötti nagytakarításban, hogy mihamarabb régi fényében és új tartalommal újra birtokba lehessen venni az épületet.

További szép napot kívánunk!

Giligán Egyesület Munkatársai

7574e8d1-e4c2-495c-a947-bfb2965c2a00.JPG

komment

A túrkevei Minta-Kert közösségépítése, fejlesztése

2018/07/16. - írta: kalathor

Az egyesületünk egy pár éve folyamatosan próbálja különböző módokon - rendezvényeken, közösségi médiákban, személyes beszélgetések során - a túrkevei zártkertek jelentőségére felhívni a figyelmet. Az idei évtől egy nagyobb összefogást sikerült elérni, melyben az egyesület önkéntesein, munkatársain kívül a zártkert tulajdonosainak egy nagyobb része és az önkormányzat is részt vesz. Az elindított programról bővebb információt a honlapunkon találhattok. Indítottunk egy nyílt csoportot a facebookon a "Túrkeve - Minta kert" néven, itt a kert tulajdonosok nagy része tud kommunikálni egymással, valamint mi is folyamatosan informáljuk őket az újdonságokról.

Pár kép az eddigi munkálatokról:

29542630_1702284146494609_2832210483662401063_n.jpg

Megbeszélés, egyeztetés a kert tulajdonosokkal, önkormányzattal, érdeklődőkkel.

img_3707.JPG

Csőszház tapasztása - A jövőben egy központi helyszín lenne a kert tulajdonosok számára.

img_3720.JPG

Önkéntesek segítik a munkákat - összesen négy alkalommal szerveztünk önkéntes napot, hogy sikeresen megóvjuk a Csőszházat. A hagyományos tapasztás fortélyait a Zöld Vadon Egyesület mutatta be az Önkénteseknek, ezt a tudást még az nap hasznosíthatták.

Jelenleg a tető rendbehozatala zajlik, hamarosan erről is beszámolunk.

További szép napot kívánunk!

Giligán Egyesület Munkatársai

komment

Élet a tanyán

2018/05/06. - írta: kalathor

 

Sziasztok!

 

Ismét elkezdtük javítgatni a tanya állapotát és egyszer csak meglepetésként megjelent mellettünk 4 kölyök róka.

20180506_105805.jpg

20180506_110002.jpg

20180506_110007.jpg

Sajnos a képek nem sikerültek túl jól, de a videók jobbak. 

Az egyik kölyök szarkát fogott!

 

 

 

komment

Gombányolás!

2018/01/09. - írta: Krajcsó András

Sziasztok!

 

Múlt héten szép időnk volt, nemrég sok eső is esett és ez gombászatot jelent!!! Kedden és szerdán (szeptember 26, 27) szerencsénk volt időt szakítani gombászatra. 

A szokásos módon indult: Béla eljön értem, amíg megiszik egy kávét, én addig összekészülök, majd irány a Berettyó part!

A ballai hídnál letesszük az autót és találomra elindulunk az egyik irányba. Ha balra megyünk a hídtól nem messze egy pici üdülő van az ártéren. A folyó túloldalán egy gátőrház. Ha jobbra indulunk akkor egy kis séta után egy szivattyútelep található.

Balra indultunk, Az üdülőnél bevetettük magunkat az erdőbe. Gyorsan meglelte Béla az első gombát, amit egy Rózsáslemezű tejelőgomba (Lactarius controversus) volt. Ez egy viszonylag nagyobb példány volt, úgy 25 cm széles, tölcsérszerű, fehér termőtesttel, amely vastag és pattanva törik.

Meg is ízleltetett velem egyből, letört belőle egy apró darabot és átadta, hogy rágjam össze és köpjem ki. Mint tudjuk, gombát nem NEM ESSZÜK NYERSEN! Ez a faj, amúgy fogyasztásra NEM ALKALMAS! Én lelkesen követtem az utasítást, számba vettem, összerágtam majd kiköptem. Rögtön elkezdett dolgozni a számban. :D Eleinte csak szépen fokozatosan, majd egyre intenzívebben kezdte marni a szám. Nagyon nagy mennyiségben, szinte mindenhol volt belőle egy kettő.

Kis keresgélés után egy újabb, számomra ismeretlen gomba került elő, ami a Nyárfa-érdestinóru (Leccinum duriusculum) volt, amit az "Alföld vargányájának is neveznek. Ennek a fajnak a különlegessége, amikor megvágja az ember elkezd az alapból fehéres színű termőtest rózsaszínesedni, majd kicsit bepirosodik, lilul, aztán lassan elfeketedik.

20170926_142928.jpgMint a neve is mutatja a nyárfásokat kedveli, méghozzá a fiatalabb nyárfásokban találtunk többet belőle.  A Berettyónál igen keveset leltünk, így egy másik helye kerestünk fel értük, de erről később. 

 

Az ártér után átmásztunk a töltésen és egy újabb erdőbe nyomultunk be, amelyben a nyárfák és a tölgyfák voltak túlnyomó többségben, valmint rengeteg pókháló. Ebből sikerült is összeszednem jó párat! Itt 

 

 

komment

Moholon jártunk!

2018/01/09. - írta: Krajcsó András

Sziasztok!

Egy szárnyait bontogató programsorozat keretein belül Moholon jártunk, ahol partnerszervezetünkkel a Zöldike Természetvédelmi egyesülettel karöltve megtartottuk első, rendhagyó ismeretterjesztő előadásunkat a helyi általános iskola tanulóinak. 

20170729_100546.jpg

  A Madárkertben (egy kis zöld terület a töltés mentén, ami a Zöldike gondozásában van) és a Tisza parton tett séta közben igyekeztünk a természetvédelmet közelebb hozni a gyerekekhez. Számukra nem volt ismeretlen a terület, hisz tavaly ősszel a faültetésen többen jelen voltak, illetve segítettek többféle madár és denevér odú elkészítésében és kihelyezésében is

20170729_101415.jpg

Túra után a parkban egy kis frissítő és palacsinta következett, majd a Moholi Napok kezdetét vette. :)

20170729_105527.jpg

 

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és az Emberei Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével valósult meg.

 

emmi_color_cmyk_6.jpg

emet_logo_szines_jpeg.jpg

komment

A mi tanyánk

2017/10/31. - írta: ZoldVadon

Sziasztok!

 

Mint már említettem a Giligán Egyesületnek is van egy tanyája. Pontosabban az egyesület kezeli és hasznosítja a tanyát. A 2016-os tanyafejlesztési programban sikerült forrásokat nyernünk annak érdekében, hogy megmentsük az összeomlástól az épületet, mert valljuk be nem sok lett volna hátra neki.

A tanyáról más posztjainkban is tájékozódhattok:

pl.:

http://giligan.blog.hu/2017/05/04/a_tanya_felujitasa_indulas

Most, hogy a posztból láttátok, hogy is nézett ki, azt hiszem, hogy egyetértünk abban, hogy ráfért a felújítás :(

Még ma sem tökéletes és sok-sok munka lesz még vele, de azért sokat javult a helyzet. Nem akar már összedőlni, ajtók, ablakok kerültek a lyukak helyére és a porta is kezd kinézni valahogy. Arról nem is beszélve, hogy már megkezdtük a gyümölcsfák szemzését is, így régi tájfajták kerültek a visszamardt mirobalán alanyokra.

20180107_083726.jpg

20180107_084055.jpg

 

Van azért még mit tenni vele, de sokat javult a helyzet

 

Már eddig is fogadtunk vendégeket és hamarosan a programjaink is beindulnak majd itt, de ahhoz még sok tereprendezésre van szükség.

logok_mind_1.jpg

 

 

 

 

komment