Gombányolás!

2018/01/09. - írta: Krajcsó András

Sziasztok!

 

Múlt héten szép időnk volt, nemrég sok eső is esett és ez gombászatot jelent!!! Kedden és szerdán (szeptember 26, 27) szerencsénk volt időt szakítani gombászatra. 

A szokásos módon indult: Béla eljön értem, amíg megiszik egy kávét, én addig összekészülök, majd irány a Berettyó part!

A ballai hídnál letesszük az autót és találomra elindulunk az egyik irányba. Ha balra megyünk a hídtól nem messze egy pici üdülő van az ártéren. A folyó túloldalán egy gátőrház. Ha jobbra indulunk akkor egy kis séta után egy szivattyútelep található.

Balra indultunk, Az üdülőnél bevetettük magunkat az erdőbe. Gyorsan meglelte Béla az első gombát, amit egy Rózsáslemezű tejelőgomba (Lactarius controversus) volt. Ez egy viszonylag nagyobb példány volt, úgy 25 cm széles, tölcsérszerű, fehér termőtesttel, amely vastag és pattanva törik.

Meg is ízleltetett velem egyből, letört belőle egy apró darabot és átadta, hogy rágjam össze és köpjem ki. Mint tudjuk, gombát nem NEM ESSZÜK NYERSEN! Ez a faj, amúgy fogyasztásra NEM ALKALMAS! Én lelkesen követtem az utasítást, számba vettem, összerágtam majd kiköptem. Rögtön elkezdett dolgozni a számban. :D Eleinte csak szépen fokozatosan, majd egyre intenzívebben kezdte marni a szám. Nagyon nagy mennyiségben, szinte mindenhol volt belőle egy kettő.

Kis keresgélés után egy újabb, számomra ismeretlen gomba került elő, ami a Nyárfa-érdestinóru (Leccinum duriusculum) volt, amit az "Alföld vargányájának is neveznek. Ennek a fajnak a különlegessége, amikor megvágja az ember elkezd az alapból fehéres színű termőtest rózsaszínesedni, majd kicsit bepirosodik, lilul, aztán lassan elfeketedik.

20170926_142928.jpgMint a neve is mutatja a nyárfásokat kedveli, méghozzá a fiatalabb nyárfásokban találtunk többet belőle.  A Berettyónál igen keveset leltünk, így egy másik helye kerestünk fel értük, de erről később. 

 

Az ártér után átmásztunk a töltésen és egy újabb erdőbe nyomultunk be, amelyben a nyárfák és a tölgyfák voltak túlnyomó többségben, valmint rengeteg pókháló. Ebből sikerült is összeszednem jó párat! Itt 

 

 

komment

Moholon jártunk!

2018/01/09. - írta: Krajcsó András

Sziasztok!

Egy szárnyait bontogató programsorozat keretein belül Moholon jártunk, ahol partnerszervezetünkkel a Zöldike Természetvédelmi egyesülettel karöltve megtartottuk első, rendhagyó ismeretterjesztő előadásunkat a helyi általános iskola tanulóinak. 

20170729_100546.jpg

  A Madárkertben (egy kis zöld terület a töltés mentén, ami a Zöldike gondozásában van) és a Tisza parton tett séta közben igyekeztünk a természetvédelmet közelebb hozni a gyerekekhez. Számukra nem volt ismeretlen a terület, hisz tavaly ősszel a faültetésen többen jelen voltak, illetve segítettek többféle madár és denevér odú elkészítésében és kihelyezésében is

20170729_101415.jpg

Túra után a parkban egy kis frissítő és palacsinta következett, majd a Moholi Napok kezdetét vette. :)

20170729_105527.jpg

 

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és az Emberei Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével valósult meg.

 

emmi_color_cmyk_6.jpg

emet_logo_szines_jpeg.jpg

komment

A mi tanyánk

2017/10/31. - írta: ZoldVadon

Sziasztok!

 

Mint már említettem a Giligán Egyesületnek is van egy tanyája. Pontosabban az egyesület kezeli és hasznosítja a tanyát. A 2016-os tanyafejlesztési programban sikerült forrásokat nyernünk annak érdekében, hogy megmentsük az összeomlástól az épületet, mert valljuk be nem sok lett volna hátra neki.

A tanyáról más posztjainkban is tájékozódhattok:

pl.:

http://giligan.blog.hu/2017/05/04/a_tanya_felujitasa_indulas

Most, hogy a posztból láttátok, hogy is nézett ki, azt hiszem, hogy egyetértünk abban, hogy ráfért a felújítás :(

Még ma sem tökéletes és sok-sok munka lesz még vele, de azért sokat javult a helyzet. Nem akar már összedőlni, ajtók, ablakok kerültek a lyukak helyére és a porta is kezd kinézni valahogy. Arról nem is beszélve, hogy már megkezdtük a gyümölcsfák szemzését is, így régi tájfajták kerültek a visszamardt mirobalán alanyokra.

20180107_083726.jpg

20180107_084055.jpg

 

Van azért még mit tenni vele, de sokat javult a helyzet

 

Már eddig is fogadtunk vendégeket és hamarosan a programjaink is beindulnak majd itt, de ahhoz még sok tereprendezésre van szükség.

logok_mind_1.jpg

 

 

 

 

komment

Romos tanyák Túrkeve környékén

2017/10/14. - írta: ZoldVadon

Sziasztok!

 

Sajnos azt láttuk az elmúlt idők folyamán, hogy olyan területek, ahol 60-70 éve komoly tanyaközösségek léteztek, mára már beszántott területekké váltak. A régi tanyáknak sok esetben mára már nyomaik sem maradtak vagy esetleg azt láthatjuk, hogy elvadult szilvák, akácok mutatják a régen tanyaudvarként funkcionáló terület helyét.

A tapasztalat azt mutatja, hogy ahol nincs lehetőség bekötni az áramot, ott hamarosan eltűnnek a tanyák.

Készítettünk egy kis összeállítást ilyen tanyákból.

001.jpg

Tanya Kuncsorba határában. Mára már teteje sincs

002.jpg

Szintén Kuncsorba határa. Kuczori dűlő

003.jpg

Törökszentmiklósi tanya maradványa

004.jpg

Ahol már csak a kút lejzi, hogy valaha tanya állott (Kétpó felé)

005.jpg

A mi tanyánk felújítás előtt. Hamarosan úgy nézett volna ki, mint a többi

006.jpg

Szomszéd tanya (kétpóhoz tartozik). Sajnos ez is hamarosan összedől, pedig még menthető lenne. A helyzet az, hogy 28 tulajdonosa van az öröklések miatt. Emiatt esélytelen, hogy fennmaradjon.

007.jpg

Ugyanaz a tanya belülről

008.jpg

A tanya kívülről

009.jpg

Törökszentmiklósi tanya

010.jpg

Tanyaudvar tanya nélkül

011.jpg

Csak a fák és a kút jelzi, hogy itt valaha emberek éltek

012.jpg

Ez a hely valaha több tanyának is helyt adott. A kutak mutatják a helyüket.

015.jpg

Egy tanya falai

20170920_104625.jpg

Romtanya Körösladány határában. Ez sem sokáig fog állni már, pedig nagyon szép helyen van

logok_mind_1.jpg

 

 

komment

Szemzés a tanyán.

2017/09/05. - írta: ZoldVadon

Szervusztok!

 

   A napokban kint jártunk a tanyán. Végre nem csak jöttünk-mentünk, hanem eltöltöttünk kint egy kis időt. Kicsit körbejártuk a területet, majd az autóból előkerült két metszőolló, két oltókés, kötözőszalag és pár frissen vágott vessző az otthoni Pannónia sárgabarack fáról. A tanya mellett nem irtottuk ki az összes fiatal mirabolán szilvafát, így őket vittük célba.

   Jómagam még nem csinált soha ilyet, így először csak figyeltem, ahogy Béla kiválasztott egy kis fát, majd óvatosan megmetszette, ekkor előkerült az oltókés és szépen elvégezte a procedúrát. Igen oltókés, mivel a szemzőkést nem találtuk meg indulás előtt. Tehát miután kiválasztotta a fát és megmetszette, fogta a kést és ejtett egy nagy T betű alakú vágást a fa törzsén, majd a késsel szépen lassan felhajtotta a kérget egyféle zsebet képezve így a barackfáról lehasított szempajzsnak, majd mikor a szem belekerült a kérget gondosan visszahajtotta rá és alaposan bekötözte.  A szempajzs számomra ismeretlen fogalom volt eddig, ami nem más, mint a veszőről gondosan, kéreggel és némi fa résszel levágott korábban lemetszett levélnyél. A képet az interneten találtam.

images.jpg

 

   Miután láttam, hogy kell csinálni odaálltam és hozzáfogtam a látott dolgok elvégzéséhez. Mondanom sem kell, hogy csinálni nem volt annyira egyszerű, mint láttam. A szempajzs levágása eleinte okozott egy kevés bonyodalmat, de egy-két próbálkozás után már nem kellett eldobnom, hanem használható eredményt produkáltam. 

Ahogy telt múlt az idő, egyszer csak nem láttam Bélát, pár perccel később megjelent mosolyogva egy vesszővel a kezében. Mosolygott és csak annyit mondott: "Zöld ringló".

   Bízunk benne, hogy sikeres volt a beavatkozás! A képen az utolsó simítások láthatók.

szemzes.JPG

 

logok_mind_1.jpg

komment

Ismét Székelykeresztúron

2017/08/07. - írta: ZoldVadon

Sziasztok!

Az egyesületünk ismét részt vehet az AACS egyesület által Székelykeresztúron megszervezésre kerülő Kárpát-medencei fiatal gazdálkodók öko-bio konferenciája 2017. 2017. augusztus 10-13 között.

Most a téma - mint a címből is látszik - az öko-bio gazdálkodás. A program során reméljük újabb kapcsolatokat építethetünk ki elsősorban Kárpátalján, de hazai gazdálkodókkal is szívesen beszélgettünk.

Érdemes eljönni az érdeklődőknek, sok új ismeretet és élmenyt lehet szerezni a program alatt:

 

Programtervezet

Kárpát-medencei fiatal gazdálkodók öko-bio konferenciája

                                      – PROGRAM[1] –                             

 

  1. augusztus 10. Csütörtök

18:00 – érkezés, elszállásolás, regisztrálás

20:00 – 21:00 – vacsora

21:00 – Ismerkedő est

 

  1. augusztus 11. Péntek

08:00 – 09:00– reggeli

09:00 – 09:30 – a konferencia ünnepélyes megnyitója köszöntőbeszédek

09:30 – 10:00- előadás – A Kárpát-medencei fiatal ökogazdálkodók perspektívái– Tóth Katalin helyettes államtitkár, magyarországi Fölművelésügyi Minisztérium

10:00 – 10:30 – előadás – Az Nemzetstratégiai Kutatóintézet szerepe az öko-bio gazdaság megőrzésében a Kárpát-medencében-Szász Jenő NSKI elnök

10:30 – 11:00 – előadás –A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatói rendszere az öko-bio gazdaságoknak – dr. Györffy Balázs NAK elnök

11:00 – 11:30 – kávészünet

11:30 – 12:00– előadás – “Komposztálás -Szervestrágya.Talajfeljavitas”- Lázár Levente előadó- Salutaris.ro

12:00– 12:30- előadás – A Nánási  öko-bio gazdálkodásról, illetve a helyi termékekről”Jót-jól”– Szolláth Tibor polgármester Hajdúnánás

12.30- 13.00  – előadás –A megújuló állattenyésztés, Székelyföld vidékfejlesztési stratégiájának eszköze – dr. Ferenczy Ferenc

13.00-13:30-  – előadás – Udvarhelyszéki öko-bio kisgazdaságok- Sinka Arnold (Gyulafehérvári Agrocaritas)

14:00 – 15:00 – ebéd

15:00 – 15:30 – látogatás – utazás Etédre

15:30 – 16:30 -Székely Titok bio pálinka útja a természettől a fogyasztóig, előadja és bemutatja az üzemet  Kovács Elek tulajdonos ,  Etéd

17:30 – 19:00 – Szász Illyés- bioméhészet, mézbegyüjtő és csomagoló Korond látogatása – bemutatja Tófalvi Melinda tulajdonos, Korond

19:00 – 20:00 – utazás vissza Székelykeresztúrra

20:00 – 21:00 – vacsora

21:00 – Interkulturális program: népzene  és néptánc est

 

  1. augusztus 12. Szombat

08:00 – 09:00 – reggeli

09:00 – 09:30 – előadás – Az öko-bio termékek hatása az emberi szervezetre- dr.Csapó János profeszor és  András Csaba a Sapientia Tudományegyetem tanára

09:30 – 10:00 – előadás –Gyógynövények fenntartható gyűjtése és feldolgozása az Erdélyi gyógynövénykertben–  Bákai Magdolna, a Civitas Alapítvány munkatársa

10:00 – 10:30 – előadás –Merisztématerápia, fitoterápia más szemszögből – Ladó Hunor kertészmérnök

10:30 – 11:00 – kávészünet

11:00 – 11:30 – előadás –Biológiai növényvédelemi lehetőségek a  kertészeti kultúrákban- Bálint János Marosvásárhelyi  SAPIENTIA   tanára

11:30 – 12:00 – előadás –A biodiverzitás és a családi gazdálkodás kapcsolata és változásai a Pogány-havas kistérség példáján – Rodics Gergely ügyvezető igazgató

12:00 – 13:00-Adatok a környezetkímélő, öko-jellegű állattenyésztés hazai bevezetésének és működési rendszerének feltételeihez – Prof. emeritus Dr. Seregi János, Állatorvostudományi Egyetem Budapest

13:30 – 15:00 – ebéd

 

15.00-16.00 : Az én Erdélyieim, Erdélyeim és Egyebek – Prof.emeritus Dr. Seregi János könyvbemutatója

16.00-16.30 :A növényvédelem hatása a méhészetre – előadó  Vámos  Alex  Debrecen

16.30- 17.00: Szünet -Öko-bio termékkiállítás – udvarhelyszéki termelők termékei, kötetlen beszélgetés a termékekről, tapasztalatokról

– Sándor Huba – Homoródalmás

– érlelt és fűszerezett sajtok szarvasmarha- és kecsketejből

– Mózes Enikő – Kénos- bivalytejből készült termékek

– Nagy Levente – Kányád – ribizli és málnatermesztő – lekvárok és szörpök

– Székelyfalat( SC Autentic Meat KFT)- gyergyói izek, hagyományos készitésű és izesitésű hústermékek

17.00-17.30 Giligan Egyesület- Magyarország (Túrkeve) : Tanyafejlesztési pályázat, mely során a tanyán élők és gazdálkodók életkörülményeit, gazdasági tevékenységét, összességében fennmaradását bemutató előadás

19:00 – 21:00 – vacsora

21:00 – szabad program

 

  1. augusztus 13. Vasárnap

08:00 – 09:00 – reggeli

09:00 – 11:00 – Résztvevő fiatal gazdák gazdaságainak a bemutatása

11:00 – 11:30 – kávészünet

11:30 – 12:00 – konferencia összegzése, zárása

12:00 – 13:00 – ebéd

13:00 – hazautazás

 

logok_mind_1.jpg

 

 

 

 

komment